Lymfaterapia

IMUNESTEJÄRJESTELMÄ

Imunestejärjestelmä muodostaa verenkiertojärjestelmän kanssa kehon kuljetusjärjestelmän. Imusuonia on kaikkialla kehossa ja ne noudattavat valtimoiden ja laskimoiden kulkua. Imusuonisto koostuu kollektorisuonista, pienemmistä imuhiussuonista sekä imusolmukkeista. Imuneste on väritöntä. Imunestejärjestelmä kuljettaa normaalioloissa kudoksesta mm. ylimääräistä nestettä, valkuaisaineita, rasvoja ja solujätteitä. Imunestekierto toimii tavallaan elimistön viemäriverkostona kuljettaen verenkiertoon kaikki ne aineet mitä laskimojärjestelmä ei pysty kuljettamaan. Imuneste kulkeutuu imuhiussuonista suurempiin imusuoniin, joista se kulkeutuu kaulan molempiin laskimokulmauksiin. Imunestejärjestelmällä on tärkeä tehtävä kehon puolustusjärjestelmässä. Toimiva imunestekierto on elintärkeä kehon nestetasapainon ylläpitämiseksi.

TURVOTUS eli ÖDEEMA

Imunestekierron näkyvin oire on turvotus. Turvotus ei välttämättä kehity äkisti vaan hitaasti jatkuvan imusuonten kuormituksen seurauksena.

Imusuoniston toiminnan heikentymisen syitä voi olla useita. Kaksi tärkeintä ovat:

  1. Synnynnäinen imusuoniston vajaatoiminta eli primääri lymfedeema. Syynä voi olla esim. paikallinen imusuoniston puute tai imusuonien vähäinen määrä. Turvotus voi olla nähtävillä heti syntymähetkellä tai se voi kehittyä myöhemminkin tuntemattomasta syystä. Primääri lymfedeema voi olla myös periytyvä.

  2. Terveen imusuoniston vahingoittuessa voi kehittyä krooninen sekundäärinen lymfedeema. Imunestejärjestelmä voi vaurioitua esim. trauman, leikkauksen, bakteeri-, lois- tai virusinfektion seurauksena. Länsimaissa yleisin syy sekundäärisen lymfedeeman kehittymiseen on pahanlaatuisten kasvaimien hoito. Imusolmukkeiden poistaminen ja sädehoito heikentää normaalia imunestekiertoa.

LYMFATERAPIA

Lymfaturvotuksen hoito eli kokonaisvaltainen lymfaterapia käsittää manuaalisen lymfaterapian, ihon hoidon, kompressiohoidon sekä terapeuttisen harjoitteet.

Lymfaterapia on myös ennaltaehkäisevää hoitoa, johon voi tulla ilman lääkärin lähetettä.

Manuaalinen lymfaterapia elvyttää imusuonten toimintaa sekä edistää imunesteen virtausta. Kevyin, pumppaavin ottein terapeutti siirtää imunestettä turvonneelta alueelta imukudosjärjestelmän toimiviin osiin, joista imuneste kulkeutuu pois imunestekierrossa.

Ihon hoito on tärkeää, koska iho tulehtuu herkästi. Infektiot voi pahentaa lymfedeemaa.

Terapeuttiset harjoitteet tukevat imunestekiertoa. Liikunta on tärkeää aloittaa rasitusta vähitellen lisäämällä ja liikunnan aikana on hyvä käyttää kompressiotuotetta mahdollisuuksien mukaan. Sopiva liikuntamuoto määräytyy kunkin kunnon ja voimien mukaan.

Kompressiohoitoa käytetään manuaalisen terapian tehostamiseksi. Lääkinnälliset kompressiotuotteet toimivat kudosten "paineapuna" ja auttavat hoitotulosten ylläpitämisessä. Lymfedeemahoidon alkuvaiheessa käytetään terapeutin laittamia kompressiosidoksia ja sen jälkeen siirrytään pian standardi- tai mittatilaustuotteisiin. Kompressiotuotteet voidaan sopeuttaa yksilöllisiin tarpeisiin, koska niitä on saatava runsaasti eri paineluokissa ja erityyppisinä tuotteina esim. sukka, hiha, käsineet tai housut.

Lisätietoa lymfaterapian käyttöaiheista ja vasta-aiheista löytyy sivulta www.lymfa.net.